Sint-Michielsgestel

Het Elde College in Sint-Michielsgestel is een kleine onderwijscampus waar leerlingen les volgen in de richting vmbo-tl (mavo), havo (leerjaren 1, 2 en 3) en vmbo-kader (leerjaren 1 en 2). Havo en vmbo-kader leerlingen vervolgen hun opleiding op het Elde College in Schijndel. De campus ligt in een rustige en landelijke omgeving aan de rand van Sint-Michielsgestel. Hieronder vind je meer over onze school in Sint-Michielsgestel.

Daarom het Elde College Sint-Michielsgestel

  1. Persoonlijke aandacht van docenten die jou écht kennen en weten wat je nodig hebt.
  2. Begeleiding van een coach die jou ondersteunt en helpt.
  3. Zelf je Elde-uren kiezen, voor een lesprogramma dat aansluit bij jouw interesses.
  4. Lichamelijke opvoeding (LO-2) als eindexamenvak op mavo.
  5. Ontdekken en ervaren waar je goed in bent, tijdens lessen Talent@Work.
  6. Een positieve sfeer op school én goede resultaten.

Keuzemogelijkheden

Wij vinden het belangrijk dat het lesprogramma aansluit bij je persoonlijke interesses, competenties en ambities. Daarom zijn er verschillende keuzemogelijkheden, voor een leerroute op maat. Hieronder een greep uit het aanbod.

  • Keuze-uren: een deel van je lesrooster vul je zelf in. Bijvoorbeeld met een extra lesuur van een vak waarin je beter wil worden. Of dat je heel erg leuk vindt!
  • Elde-uren: op vmbo-k en mavo kies je tijdens Elde-uren voor activiteiten die aansluiten bij je interesses, of die je graag wil uitproberen. Wat dacht je van vissen, bloembakken maken, houtbewerken, fotograferen of extra sporten of koken?
  • Talenturen: naast het reguliere programma kun je extra lessen volgen die aansluiten bij jouw talenten en ambities. Bijvoorbeeld via de sportklas of de musicalklas en via Kick Arts: lessen van kunstprofessionals om kennis te maken met dans, theater, muziek en beeldende kunst.
  • LO-2 als eindexamenvak: extra lessen bewegingsonderwijs in het derde en vierde jaar van de mavo, waarbij je je verdiept in bewegen, organiseren en gezondheid.

Begeleiding

Elke leerling heeft een persoonlijke coach. Hij of zij ondersteunt je bij het plannen en studeren en het maken van passende keuzes. Daarbij leer je zelf de regie nemen over je eigen leerproces. In individuele gesprekken bespreek je resultaten, doelen en hoe je je voelt op school. Daarnaast komen tijdens het begeleidingsuur gezamenlijke thema’s aan bod, zoals leefstijl, internetgebruik, alcohol en drugs en omgaan met elkaar. Op deze manier combineren we individuele aandacht met begeleiding van de klas als groep. Met zelfvertrouwen, zelfkennis en zelfreflectie als speerpunten. En kun je wel wat extra ondersteuning gebruiken? Dan organiseren we dat via onze krachtige ondersteuningsstructuur. Samen realiseren we voor iedereen een veilige en passende leeromgeving.

Veelgestelde vragen van leerlingen

Veelgestelde vragen van ouder(s)/vervorger(s)

  • Wat betekent Bring Your Own Device?

    Bring Your Own Device betekent letterlijk: breng je eigen device mee naar school. Met andere woorden: leerlingen nemen zelf een laptop mee naar school, die zij tijdens de lessen gebruiken. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

  • Hoe zorg ik voor een laptop voor mijn kind?

    Als school hebben wij een samenwerking opgestart met The Rent Company. Via dit bedrijf kunnen ouders/verzorgers een laptop kopen of huren voor hun kind(eren). Dat is niet verplicht, maar heeft wel een aantal voordelen. Hoe dat precies zit, lees je hier.

  • Welke gymkleding heeft mijn kind nodig?

    Leerlingen van het Elde College dragen allemaal dezelfde gymkleding. Zo zorgen we voor een uniforme uitstraling, bijvoorbeeld tijdens toernooien en uitwisselingen. Welke gymkleding leerlingen dragen en hoe je die bestelt, lees je hier.

  • Veelgestelde vragen over ondersteuning

    Met wie kan ik contact opnemen over de mogelijkheden bij dyslexie of dyscalculie?
    Ouders en leerlingen kunnen via de mentor een afspraak maken met de ondersteuningscoördinator van de afdeling.

    Wanneer krijgt mijn kind een definitieve faciliteitenkaart?
    Bij de start op school of bij diagnose ontvangt uw kind een faciliteitenkaart.

    Hoelang is een faciliteitenkaart geldig?
    De faciliteitenkaart blijft de hele schoolloopbaan van een leerling geldig.

    Kunnen faciliteiten tijdens de schoolloopbaan van mijn kind worden aangepast?
    Ja, faciliteiten kunnen aangepast worden als er na onderzoek nieuwe ontwikkelingen en/of nieuwe gegevens zijn.

    Kan school een dyslexie-onderzoek afnemen?
    Wanneer er vermoedens zijn van dyslexie dan bespreken we dit met de ouders/verzorgers. De school vervult een signaalfunctie. Ouders/verzorgers nemen zelf contact op met huisarts of gemeente voor verwijzing. Het dyslexie-onderzoek zelf wordt afgenomen door een extern onderzoeksbureau.

    Wat zijn de gemiddelde kosten van dyslexie-onderzoek?
    De kosten van een dyslexie-onderzoek variëren tussen de 800 en 1200 euro, afhankelijk van het soort onderzoek en de onderzoeksvraag.

    Wordt dyslexie-onderzoek vergoed?
    Bij kinderen van 13 jaar en ouder over het algemeen niet. Soms zijn er mogelijkheden via de gemeente of de huisarts als aantoonbaar is dat eigen financiële middelen ontoereikend zijn.

    Waar vind ik meer informatie over de afname van dyslexie-onderzoek?
    De ondersteuningscoördinator deelt graag informatie over betrouwbare onderzoeksbureaus, de procedure, gemiddelde kosten en mogelijke vergoedingen.

    Hoe bestel ik auditieve lesboeken voor mijn kind?
    Het bestellen van auditieve lesboeken gebeurt in overleg met de ondersteuningscoördinator, na overleg met ouders of verzorgers. Vervolgens krijgen ouders of verzorgers een link om een account bij Dedicon te activeren, waar de boeken gedownload kunnen worden.

    Welk voorleesprogramma gebruikt het Elde College?
    Het Elde College gebruikt voorleesprogramma Claroread. Dit programma is via een stappenplan gratis te downloaden voor leerlingen.

  • Wat zijn de regels voor ziek melden en verlof aanvragen als ouder?

    Hoe meld ik mijn kind ziek? En wat doe ik als mijn kind langdurig ziek is, of als ik verlof wil aanvragen? Alle regels over ziek melden en verlof aanvragen als ouder/verzorger lees je hier.

  • Hoe meld ik een zij-instromer aan?

    Leerlingen die tijdens of na het eerste schooljaar instromen noemen we zij-instromers.
    De aanvragen voor zij-instromers lopen via het contactformulier zij-instromers. Vul het formulier in en mail dit naar info@eldecollege.nl.

  • Wat is het bedrag van de vrijwillige ouderbijdrage?

    Het bedrag van de vrijwillige ouderbijdrage verschilt per niveau en per leerjaar, en is onder andere afhankelijk van het aanbod aan activiteiten. Meer over de opbouw van de vrijwillige ouderbijdrage en het bedrag per leerjaar vind je hier.

    Ben ik als ouder verplicht om de ouderbijdrage te betalen?
    Nee, het betalen van de ouderbijdrage is niet verplicht. Niet of deels betalen heeft geen gevolgen voor de deelname van leerlingen aan activiteiten of examens. Maar als meerdere ouders ervoor kiezen om niet te betalen, komen wij als school financiële middelen tekort. In dat geval kunnen activiteiten mogelijk niet doorgaan. Mocht het betalen van de ouderbijdrage vanwege financiële omstandigheden een belemmering zijn, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Meer daarover lees je hier.

  • Van welke informatie word ik voorzien als gescheiden ouder?

    Lees in het document Informatievoorziening gescheiden ouders van welke informatie als gescheiden ouder je wordt voorzien.

Elde Extra

Elke leerling is uniek! Daarom krijg je op het Elde College de kans om het lesprogramma aan te passen aan jouw eigen interesses en ambities. Onder andere via Elde Extra: een extra aanbod van vakken en (buitenschoolse) activiteiten. Via contextrijk onderwijs ontdek je nieuwe kanten van jezelf, verleg je je grenzen en leer je nog beter samenwerken. Zo bewandel je jouw eigen eigen weg naar wereldburgerschap. Hieronder een greep uit het aanbod, met voor ieder wat wils!

De Elde College vakantieplanning

Hieronder vind je een knop naar de vakantieplanning.

Schoolgids 2023-2024

In deze schoolgids is algemene informatie opgenomen die voor het gehele Elde College geldt. Ook vindt u in deze gids specifieke informatie voor (tweetalig) vwo en havo of havo/vmbo-t en vmbo/praktijkonderwijs. Daarnaast staan er verschillende wetenswaardigheden in die voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) van belang zijn.